Beschrijving

Het kasteel, zoals de Fransen het huis noemen, is geen echt kasteel. Het is meer een enorm bourgeois huis, ooit gebouwd als woonhuis en kantoor van de directie van de mijnen. Deze mijnen zijn in 1927 gesloten. In 1951 zijn alle sporen van mijnbouw definitief uitgewist.
Een paar cijfers: het huis is ongeveer 60 meter lang en is variërend van 4 tot 12 meter breed en heeft 3 bewoonbare etages (de middenzolder is opslagruimte).
Het huis is de afgelopen 20 jaar gigantisch opgeknapt, toch is het een oud huis en blijft er dus altijd nog werk te doen. Het is helemaal bewoonbaar!
Naast het 'château' zijn er nog twee belangrijke gebouwen op het terrein: een 'boerderij' met kleine huisjes en ruimtes (waaronder een paardenstal) daaraan vast en een grote schuur (van 20 bij 10 meter) naast het zwembad. Deze schuur is in gebruik als feest- en activiteitenruimte. De 'boerderij' heeft twee etages. Op dit moment is de begane grond in gebruik als werkplaats (9x9m.) en opslag (de voormalige paardenstal) en de etage is in gebruik als slaapzaal met opslag daarnaast.

Terrein

Het totale terrein rond het kasteel en de bijgebouwen is 2,5 hectare. Dat is voor de meeste mensen nog net behapbaar. Het bestaat voor een groot deel uit een weide. Ongeveer een halve hectare ervan is in woeste staat en ligt op een helling van bijna 20% op het zuiden. Ideaal voor verbouwen van druiven! Wij hebben daar helaas geen tijd voor gehad.
Verder treft u meer dan 150 jaar oude bomen aan, waaronder een groot aantal kastanjebomen. De oprijlaan wordt in zijn geheel geflankeerd door deze grote kastanjebomen.
U kunt verder appels (verschillende soorten), walnoten en kersen oogsten. Het château zelf staat in zijn langgerekte vorm precies noord-zuid.
De tuin aan de zuidkant is geheel gecultiveerd met onder andere rozen en lavendel - naast prachtige coniferen. De tuin aan de noordkant is ingesloten door bomen (acacia's veelal) en is voorzien van een theatrale opstelling van 9 kolommen die een prachtige scène vormen. In het park aan dezelfde kant ook nog een mooie door bomen omsloten ruimte voor de hete zomerdagen.
Terug naar boven

Begane grond van oost naar west

De maten zijn bij benadering.
Kamer (6x3 meter) met grote badkamer met ligbad (inclusief bubbelbad) en toilet. Muziekkamer (6x6). Salon (6x10) met open haard en mezzanine.
Hal 1 met entréedeur zuid en noord, stijlvolle trap naar boven en groot (invaliden-) toilet. Keuken (9x4). Serre op het zuiden (8x2) met groot buitenterras op dezelfde hoogte (7,5x2,4). Keukenmagazijn (4x4).
Hal 2 met entrée noord en trap naar boven. Kantoor (5x5). Kamer (6x6) met badkamer met douche en toilet + urinoir.
Hal 3 met entrée noord en stijlvolletrap naar boven. Kamer (5x3) met eigen uitgang op het westen en met badkamer met douche en toilet.
Verder nog een was- annex opbergruimte (waarin CV-ketel 2 staat) van ongeveer 6x6 en daarnaast een ruimte van 6x3 met een (droge) sauna.
Kelders
Er zijn er 2. Eén onder de muziekkamer op het oosten (met centrale verwarmingsketel 1) en één onder het gehele westelijke deel - ongeveer 20 meter.
Terug naar boven

Eerste etage van oost naar west

Geheel gerenoveerde suite (6x8 meter) met uitzicht noord en zuid. Deze kamer is ingericht (in zijn geheel, inclusief meubels) in het design van De Stijl (Rietveld/Mondriaan) met zelf ontworden en vervaardige meubels. Douche, toilet en urinoir zijn geïntegreerd.
Mezzanine met uitzicht op de salon beneden en trap naar 2de verdieping en ramen noord en zuid.
Overloop met badkamer met douche en toilet en met trap van de begane grond en trap naar middenzolder (opslag).
Kamer (4x5) met uitzicht noord en zuid. Kamer (4x3) met uitzicht zuid.
Gang.
Badkamer met douche en toilet. Tweede badkamer met douche. Los toilet.
Gang met overloop met trap van begane grond en naar 2de etage.
Kamer (4x4) met uitzicht op noordtuin. Kamer (6x6) met uitzicht op het zuiden en westen en met een balkon en een enorm terras.
Terug naar boven

Tweede etage van oost naar west

Oost:
Halletje met trap van de 1ste etage. Grote hal waar drie kamers aan grenzen. Kamer (6x2,5) met klein raam op het noorden. Kamer (2x3) met klein raam op het noorden. Kamer (2x2) zonder raam.

Midden:
Grote zolder waar in het midden gelopen kan worden van zeker 6x20 meter. Wij gebruiken deze voor opslag.

West:
Halletje met trap van 1ste etage. Kamer (6x6) met klein raam op het noorden en op het zuiden. Kamer (6x6) met klein raam op het zuiden en op het westen.

De gehele tweede verdieping moet nog verder opgeknapt worden, hoewel alles bruikbaar is.
Terug naar boven

Boerderij

Op de begane grond van de boerderij is in de eerste plaats een hele grote werkplaats (9x9) met zelfs een put om auto's te repareren of te onderhouden.
Verder een zelfstandig klein verblijf met toilet ernaast. Een opberghok (3x3) en een oude paardenstal (9x5) met een overkapt deel van zo'n 4x5 meter ervoor.
Verder ernaast een andere kleine ruimte, nog een overkapt deel en nog een zelfstandig pittoresk (gasten-)verblijf (2,5x3).
Verder een tuin en als u de werkplaats (of de paardenstal) doorloopt komt u in de grote (groenten-)tuin met een grasveld ernaast. Beide grenzen aan het plein van het dorp. Aan de château-zijde verder nog een betegeld terras met daaraan een klein dierenverblijf (kippen, papagaaien - naar keuze).
Op de etage van de boerderij twee grote ruimtes (ieder 9x9 ongeveer) met volledige sanitaire voorzieningen (douches, toilet en warmwatervoorziening).
Terug naar boven

Activiteitenschuur

Deze ooit als fokschuur voor patrijzen gebouwde ruimte is omgetoverd tot een ware feestschuur. Er ligt een houten dansvloer in met een spiegelwand voor danslessen bijvoorbeeld. Alle sanitaire voorzieningen zijn aanwezig - bestaande uit toiletten, een asbak en twee douches. U maakt gebruik van het door de zon verwarmde water op het dak. De schuur moet nog een finishing touch krijgen, alhoewel hij zeer werkzaam blijkt!.
Het zal duidelijk zijn dat dit een ruimte is voor zomeractiviteiten. In de winter is het er meestal niet warm genoeg, alhoewel er een grote kachel op stookolie in staat. Zodra u het golfplaten dak heeft vervangen door een geïsoleerd dak wordt dat natuurlijk allemaal anders.
Deze ruimte herbergt ook de filterinstallatie voor het aangrenzende zwembad.
Terug naar boven

Installaties

Er zijn natuurlijk duizend dingen om nog te weten. Maar de belangrijkste zullen we hier noemen. Het château zelf wordt verwarmd door twee verschillende CV-ketels op stookolie. Eén bedient ongeveer éénderde van het huis en de andere de rest. Dat is handig en economisch als er weinig mensen in het huis zijn. Eén CV-ketel heeft een warmwatervoorziening (van zo'n 300 liter). Bij de andere CV-ketel is een elektrische boiler van 100 l. geplaatst - via Wifi bedienbaar. Beide branders van de ketel zijn onlangs vernieuwd.
De keuken is uitstekend werkbaar, het gezellige centrum van het huis! Wij hebben hem nooit hypermodern gemaakt uit angst de ambiance te verstoren. De apparatuur voor een grootschalige keuken is aanwezig en gedeeltelijk in gebruik. Watervoorziening is overal perfect - dat is dus geen onderwerp van zorg, laat staan van werk.
De afvoer gaat via zes septische tanks verspreid over het terrein. zoals in deze streek gebruikelijk. Als er geen bijtende middelen door de WC worden gespoeld, is het een zelfonderhoudend systeem en heeft u er dus geen omkijken naar.
Het huis is overigens op de begane grond rolstoeltoegankelijk.

Het zwembad is 11 x 5 meter (en 1.70 diep). Verder heeft het zwembad zijn alom geprezen unieke 'one million dollar view' over de heuvels. U kunt op heldere dagen (de meeste!) tot 150 km. ver kijken - zelfs de Puy de Dôme is dan te zien. Op dit moment gebruiken wij het zwembad niet meer.
Terug naar boven

Verkoop?

Zelf wilde ik in het verleden altijd weten, waarom een pand verkocht werd.
Zat daar een addertje onder het gras? Nou om die vraag voor te zijn - en omdat u het zich waarschijnlijk ook afvraagt - direct het korte antwoord.
Nee, er zit geen addertje onder het gras. Wij doen met pijn en moeite afstand van dit prachtige domein, omdat we geen keuze hebben.
Behoorlijk dramatische gezondheidstoestand en inmiddels ook de leeftijd dwingt ons ertoe.
Wij zijn bezig met döstädning (Zweeds woord voor opruimen vóór je doodgaat). In een poging om op een andere plaats en onder andere omstandigheden (de rest van) ons leven in te richten, zijn we genoodzaakt het pand te verkopen. Zo simpel is het en meer woorden maken we er hier maar niet aan vuil.
U weet in ieder geval vast dat het domein - ook in Frankrijk - alleen maar meer waard gaat worden in de nabije toekomst. Wij kunnen u in een tête à tête precies uitleggen hoe dat zit.
Terug naar boven

De prijs

Onze vraagprijs is slechts € 550.000 k.k. Natuurlijk kunt u ons proberen te verleiden tot een aangepaste prijs.
Het huis is geheel ingericht in een klassieke stijl (voornamelijk Henri II) en het grootste deel van de meubels/inrichting kan onderdeel zijn de overname. Over de prijs daarvan hebben we het natuurlijk dan.
Mocht u geïnteresseerd zijn, dan beschikken wij over onze eigen chambre d'hôtes en table d'hôtes service om u te ontvangen. Onze tarieven zijn echt zeer redelijk. Dan hoeft u niet in één dag heen en terug en kunt u alles vragen en bekijken wat u wilt.
U mag er best even over nadenken nbatuurlijk.

Terug naar boven

Contact

Uiteraard kunt u ons te allen tijde vragen stellen via dit e-mail-adres.

Terug naar boven


Site design: © Galaxa Design. All rights reserved. www.galaxa.nl